Heikki Orsila

Suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä

Tässä lista asioita, jotka suomalaisten pitäisi hyväksyä, ennen kuin voidaan sanoa, että suomalaiset ovat älyllisesti rehellisiä:

EU ei ole demokraattinen järjestelmä. Vain EU:n alin päättävä taso, eli parlamentti, valitaan suorilla kansanvaaleilla. Parlamentti ei voi ajaa haluamiansa lakeja, vaan ne tulevat ylemmiltä tasoilta: Eurooppa-neuvosto ja Euroopan komissio. Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission jäseniä ei valita vaaleilla, vaikka heillä on ylin valta EU:ssa. Nykyään jo merkittävä osa kaikista Suomen laeista tulee EU:sta, eli ei demokraattisista lähtökohdista.

Velkaantuminen pitää lopettaa nopeasti, eikä 10 vuoden päästä. Joka vuosi Suomi velkaantuu miljardien edestä. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi velka kasvaa yli tuhat euroa jokaista suomalaista kohden. Tämä velka pitää joskus maksaa takaisin. Vaihtoehtona on, että Suomi siirtyy roskalainamaiden joukkoon kuten Kreikka.

Pakkoruotsi pitää lopettaa. Suomenkieliset eivät tarvitse ruotsinkieltä, ja menettävät mahdollisuuden opiskella hyödyllisempiä aineita, koska pakkoruotsiin kuluu satoja tunteja aikaa. 90% suomalaisista puhuu suomea äidinkielenään, 5% ruotsia. Suomalaiset menettävät valtavia mahdollisuuksia sillä, että koululaisille ei opeteta taitoja, joita he tarvitsevat elämässään. Erityisesti ammattikouluun menevät eivät saa mitään hyötyä yläasteen pakkoruotsista. Pakkoruotsi on hyvinvointitappio suomalaisille.

Tärkeistä yhteiskunnallisista asioista pitäisi järjestää suoria kansanäänestyksiä. Poliitikkojen haluttomuus tehdä päätöksiä, joita kansan selvä enemmistö kannattaa, kielii yhteiskunnallisesta sortamisesta. Poliittinen eliitti polkee kansaa syvemmälle suohon, rapauttaen samalla kansalaisten uskon tulevaisuuteen ja luottamuksen yhteiskuntaan.

Valtion ja kirkon suhde pitää purkaa. Kirkko ei ole yleishyödyllinen organisaatio. Kirkon sanoma perustuu satuihin. Tästä syystä kirkolle ei pidä antaa mahdollisuutta kerätä jäsenmaksujaan verottajan kautta. Kirkko voi lähettää laskun jäsenilleen kerätäkseen varansa. Jos jäsenet kokevat kirkkoon kuulumisen tärkeäksi, voivat he maksaa vuosittaisen 200 euron jäsenmaksun tilisiirtona. Kirkon ei pidä saada verottaa yrityksien voittoja vastineeksi hautausmonopolista. Yrityksien voitot eivät ole suhteessa kuolleiden eikä haudassa makaavien ihmisten määrään nähden. Hautausmonopoli nostaa myös kustannuksien hintaa, kuten monopolit yleensä. Kirkolle pitäisi maksaa hautauksesta suhteessa todellisiin kuluihin, ja hautausmonopoli pitäisi purkaa.

Kieltolaista pitää luopua. Rajoitukset alkoholin käytölle ja myynnille eivät paranna yhteiskunnan tilaa millään tavalla. Ihmiset jotka haluavat ryypätä, tekevät sen laeista huolimatta. Eniten kieltolait haittaavat pienituloisia ihmisiä, jotka haluaisivat pitää hauskaa. Sitä mukaa kun poliitikot keräävät näennäisiä irtopisteitä lisäämällä kieltolakeja, kansalaisten luottamus valtioon rapistuu. Samalla erilaiset keinot vetää pää täyteen kehittyvät (esim. tuonti ulkomailta, mustapörssi, kotona valmistaminen).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Ihan hyviä ajatuksia. Olen silti kanssasi muutamasta seikasta eri mieltä. Velkaantumista ei kannata lopettaa nopeasti tai olemme välittömästi Kreikan tiellä. Ja tuosta kieltolaistakin voisin luopua vasta, kun alkoholistit maksavat tavalla tai toisella suuremman osan kustannuksistaan. Minun maailmassa vastuu ja vapaus, kun kulkee käsi kädessä.

Käyttäjän LasseForsbacka kuva
Lasse Forsbacka

EU mahdollistaa ylikansallisen vuoropuhelun ja päätöksenteon. Komissaareja ei valita kansanvaaleilla, mutta ei valita myöskään Suomen hallituksen ministereitä. Molempien pitää kuitenkin nauttia EU parlamentin tai eduskunnan luottamusta, ja voivat tulla erotetuksi jolleivat nauti. Suurimmat 'demokratiavajeet' EU:ssa liittyvät siihen, että EU:n valta on hyvin rajoitettu ja siihen, että suuressa osassa päätettävistä asioista vaaditaan yksimielisyys, eli enemmistön mielipide ei riitä. Toisin sanoen, Euroopan neuvostossa on jäsenvaltioilla veto-oikeus. Demokratian lisääminen tarkoittaisi Euroopan parlamentin valtaoikeuksien kasvattamista ja enemmistön mielipiteen kuulemista. Ilman EU:ta Euroopassa olisi vähemmän demokratiaa.

Vaikea sanoa mikä on hyödyllisempää kuin ruotsin kielen opettelu. Kielten opettelu kaiken kaikkiaan on hyödyllistä ja kielten merkitys kasvaa koko ajan kansainvälistymisen myötä. Jos ruotsin kielen opettelusta tulisi vapaaehtoista, pitäisi kuitenkin vähintään kaksi muuta vierasta kieltä pitää pakollisena aineena. Erityisesti Saksan kielitaidon merkitys, Englannin ohella, tulee nousemaan tulevaisuudessa. Ruotsin kielen eduksi voidaan laskea se, että kielen osaaminen helpottaa kanssakäymistä n. 20 miljoonan ihmisen kanssa Skandinaviassa. Erityisesti Ruotsin ja Norjan työmarkkinat ovat lähellä, myös ammattikoulun käyneille. Ruotsissa onkin enemmän suomalaisia töissä kuin missään muussa maassa. Lisäksi Ruotsi on Suomen suurin vientimaa (11,9% vuonna 2011). Asia mistä voidaan olla helposti yhtä mieltä on se, että uskonnonopetusta on koulussa liikaa ja se on väärin painotettu.

Olen hieman skeptinen suoran kansanäänestyksen suhteen vaikka kokeilu Sveitsissä on tähän mennessä toiminutkin. Ensinnäkin äänestysinto suorissa kansanäänestyksissä, kuten EU-vaalit, on jäänyt aika heikoksi. Tämä siitä huolimatta, että äänestyksiä pidetään suhteellisen harvoin. Kansalaiset eivät vaivaudu ottamaan asioista selvää, saati äänestämään. Toiseksi, äänestyksissä saattaisi painottua eturyhmien mielipiteet liiaksi; vain kun asia koskee itseä, vaivaudutaan äänestämään. Lisäksi populistiset ja pinnallisesti oikealta kuulostavat mielipiteet saisivat kannatusta. Esimerkkinä esim. venäläisten tonttikaupat Suomessa, jossa yli 100 kansanedustajaa ensin allekirjoitti aloitteen, mutta peruivat sitten myöhemmin kun joutuivat miettimään asiaa enemmän. Kansanedustajat on palkattu perehtymään asioihin josta äänestävät ja heidän tukenaan ovat avustajat ja virkamieskoneiston tekemät selvitykset. Tämä toimii päätöksenteon suodattimena.

Toimituksen poiminnat